Ako správne vybrať motorový olej? 

V prvom rade si potrebujeme upresniť funkciu motorového oleja v spaľovacích motoroch. 

Čo vlastne motorový olej je a akú funkciu má? Motorový olej je technicky veľmi zložitý výrobok a používa sa ako mazivo pre piestové spaľovacie motory. Plní funkciu mazaciu, ako aj čistiacu a chráni motor pred koróziou. 

 

Na motorový olej sa kladie veľa požiadaviek a to konkrétnejšie minimalizovanie trenia a tým zníženie opotrebenia, priľnavosť k plochám na ktorých vzniká trenie, zabránenie povrchového poškodenia, tepelná stálosť, tekutosť a stálosť viskozity pri nízkych teplotách, odolnosť voči oxidácii, vysoká tepelná vodivosť, chladiaca efektivita a mnoho ďalších kritérií. Z toho nám vyplýva, prečo je motorový olej jednou z najdôležitejších prevádzkových kvapalín.  

 

Ak sa teda chystáme vymeniť motorový olej, potrebujeme vedieť, ako zvoliť ten správny a na to potrebujeme vedieť viac o označení motorových olejov. Označenie teda slúži na to, aby sme vedeli vybrať ten správny motorový olej pre naše vozidlo. 

 

Výkonnostná kategória olejov. 

Poznáme viacero výkonnostných noriem motorových olejov, ale nebudeme si všetky rozvádzať uvedieme si len tie, ktoré sa u nás používajú a to sú dve nasledovné 

API (American Petroleum Institute, USA) 

ACEA (Association des Constructeurs Européens d Automobile, EU) 

Prípadne sú to ešte normy výrobcov automobilov a motorov. 

 

V Európe sa samozrejme najčastejšie stretávame s klasifikáciou ACEA, prípadne normami výrobcov motorov a automobilov. ACEA klasifikácia rozdeľuje motorové oleje do troch skupín: 

A/B - Oleje pre benzínové a pre naftové motory osobných a ľahkých dopravných vozidiel, ktoré sa označujú písmenom a číslicou od A1 až po A5 pre benzínové a od B1 až po B5 pre naftové motory. 

C - Oleje kompatibilné s katalyzátormi a filtrom pevných častíc C1, C2, C3, C4 

E - Pre vysokovýkonné motory nákladných áut E1, E2, E3, E4, E5, E6, E7, E8, E9 

 

Normy výrobcov automobilov a motorov:
Výrobcovia mimo iné požadujú od motorových olejov splnenie vlastných noriem.

Najznámejšie normy:
VW 501.01 - Oleje pre benzínové a nepreplňované naftové motory
 
VW 500.00 - Oleje pre benzínové a nepreplňované naftové motory
 
VW 505.00 - Oleje pre nepreplňované i preplňované naftové motory
 
VW 505.01 - Oleje pre motory PUMPA-DÝZA s predĺženým výmenným intervalom
 
VW 507.00 - Oleje pre naftové motory, vhodné pre motory s filtrom pevných častíc 

 

Ako si teda vybrať správny olej do automobilu? 

Do moderných motorov sa dnes používajú minerálne, polysyntetické a hlavne syntetické oleje a to z dôvodu, že sú nízkovizkózne teda riedke. Predlžujú interval výmeny oleja a taktiež životnosť motora. Naliatím syntetického oleja však nemôžeme predĺžiť interval výmeny stanovený výrobcom automobilu, alebo motora. 

 

Ideálne je vybrať olej odporúčaný, respektíve predpísaný výrobcom automobilu. Samozrejme pri starších motoroch, ktoré vykazujú spotrebu, alebo presakovanie oleja je vhodné použiť oleje s vyššou viskozitou, samozrejme pri dodržaní odporúčaných, respektíve predpísaných noriem. 

 

Bežná spotreba motorového oleja: 

Pri výmene oleja je vhodné myslieť na fakt, že motory majú svoju bežnú spotrebu motorového oleja, ktorá sa pohybuje v rozmedzí 0,3 litra až 1 liter na interval výmeny. 

 

Na bežnú spotrebu oleja má samozrejme vplyv aj štýl jazdy. Pokiaľ jazdíme agresívnejšie a ženieme otáčky vysoko, spotreba oleja môže byť samozrejme vyššia, ako pri kľudnej jazde. Spotreba oleja je prirodzená a dochádza k nej pri prieniku oleja do spaľovacieho priestoru motora. Preto je vhodné mať vždy po ruke liter oleja rovnakej značky a špecifikácie. 

 

Interval výmeny motorového oleja: 

Myslieť na dodržanie správneho intervalu výmeny oleja je rovnako dôležité, ako myslieť na jeho správny výber. Určite nie je odporúčané miešať viskozity oleja. Rovnako tak nie je rozumné používať „zázračné“ prípravky na predĺženie jeho životnosti a oddialenie intervalu výmeny. 

 

Pokiaľ sa nebudeme riadiť týmito zásadami, je úplne nepodstatné, aký motorový olej dáme do nášho automobilu. Môžeme ušetriť kúpou toho najlacnejšieho a mať tak „ušetrené“ prostriedky na opravu následných poškodení, ktoré si tak spôsobíme. 

 

Pre kompletnú ponuku motorových olejov môžeme prejsť TU!!! 

Doporučené oleje